Hoe zetten Marianne Vos en Riejanne Markus (sport-)voeding in?

De dames van WaowDeals Pro Cycling gebruiken sinds kort Sanas. Wij interviewden Marianne Vos en Riejanne Markus over hun ervaringen en kijk op (sport-)voeding!

Wat is jullie visie op sportvoeding?

 Riejanne Markus: “Voeding is voor mij heel belangrijk. Daarnaast vind ik het ook nog eens erg leuk om ermee bezig te zijn. Ik kook graag zelf en probeer dan graag nieuwe recepten uit.” Marianne Vos: “De basis van mijn voeding is het ‘gewone’ dagelijkse eten: gewoon goede voeding met veel variatie. Hiermee voorzie ik mijn lijf van de broodnodige vitaminen, mineralen, eiwitten… Maar aardappelen en spinazie kan je niet meenemen op de fiets! Terwijl je, zeker tijdens langere ritten, je energieniveau op peil en stabiel wil houden. Hier komt dan sportvoeding om de hoek kijken.”

Marianne vervolgt: “Mijn prestaties en algehele fitheid bouw ik op 3 pijlers: voeding, training en rust.

Marianne Vos en Riejanne Markus van WaowDeals Pro Cycling zijn enthousiaste gebruikers van Sanas Sportvoeding

Marianne Vos en Riejanne Markus

Sportvoeding is hiervan een belangrijk onderdeel. Door de jaren heen heb ik wel geleerd wat mijn behoeftes zijn, welke verhoudingen bij mij passen en waar mijn lijf goed op reageert. Richtlijnen zijn belangrijk maar iedereen is anders! Luister dus goed naar je lijf. Dat is wel iets wat iedereen in de gaten moet houden, vind ik. Ik denk dan ook dat sportvoeding zich in de toekomst meer zal ontwikkelen in de richting van individuele oplossingen. “

Variatie is erg belangrijk

Riejanne is niet alleen geïnteresseerd in voeding, maar ook in sportvoeding: “Als professioneel sporter gebruik ik natuurlijk veel sportvoeding. We kunnen niet zonder! Ik vind het leuk om nieuwe smaken en nieuwe producten te ontdekken. Voor mij is de inhoud belangrijker dan de vorm (het merk, de verpakking, de marketing), zeker als het om sportvoeding gaat. Het is voor mij erg belangrijk dat ik goed spul binnen krijg, zeker omdat we er zoveel van nemen.” Marianne vult aan: “Wat ik heb geleerd is dat afwisseling en smaak in (sport-) voeding het verschil kan maken. Het aantal koolhydraten is natuurlijk belangrijk, maar je moet het wel binnen kunnen krijgen en houden. Eentonige, mierzoete sportvoeding kan namelijk gaan tegenstaan. Dan bereik je niet wat je wilt bereiken: voldoende bouwstoffen en energie in je lijf om langer hard te kunnen gaan. Hier is Riejanne het helemaal mee eens: “In de loop der jaren ontdek je wel een patroon van producten die bij je passen en die je fijn vindt om te nemen tijdens het sporten. Variatie is hierin erg belangrijk. Want als je op een smaak uitgekeken bent, dan krijg je het veel moeilijker binnen. Terwijl de bouwstoffen en energie op dat moment wél cruciaal zijn voor de prestatie!”

Wat vinden jullie van de samenwerking met Sanas Sportvoeding?

Sanas Isomix: effectieve isotone dorstlesser, plakt niet, mild voor maag en darmen

Riejanne: “De mensen van Sanas nemen de tijd om ons meer te leren over de ins en

 

Sanas Carbomix: de ideale recoveryshake op basis van maltodextrine en proteïneouts van sportvoeding. Ze denken echt mee en kiezen de sporter als vertrekpunt. Dat waarderen we enorm!“ Marianne vult aan: “Deze samenwerking is nog vrij nieuw; we moeten een aantal producten dus nog leren kennen. Maar het assortiment en het aantal smaken is erg uitgebreid, dat vinden we allemaal prettig. De isotone dorstlesser Isomix heb ik diverse keren gebruikt. Die bevalt me goed. Normaal heb ik vrij snel last van slijmvorming maar nu niet!” Ook Riejanne is blij: “Ik vind het fijn dat de hoge eisen die ik heb voor mijn sportvoeding ook de normen zijn waarmee de mensen van Sanas hun producten maken. En die smaken, heerlijk! Zo is de herstelshake Cappuccino echt enorm lekker!”

Maar het is toch best lastig om te eten tijdens een inspannende koers?

Marianne vertelt: “In het begin van een koers ben je nog vol energie. Op die

Sanas Fruit reep: hapt makkelijk weg en geeft snel weer energie tijdens alle omstandigheden

momenten is het nog goed te doen om op de fiets te eten. Ik kies dan vaak voor een Fruit bar. Maar op een gegeven moment ben je uitgeput en wordt het lastiger om tijdens het fietsen snel energie binnen te krijgen. Juist dan heb je sportvoeding nodig, maar het kauwen lukt dan niet meer zo goed. Dan kies ik voor een energy gel voor snelle energie.

Hartig is fijn, aldus Marianne!

Sportvoeding is vaak zoet; logisch met al die koolhydraten. Maar, ook weer vanwege de broodnodige variatie, vind ik een reep met een hartige smaak vaak ook heerlijk. Energy gels zijn handig en geven zeer snel hun energie vrij, maar ze hebben natuurlijk geen ‘bite’. Dat vind ik jammer! Ik probeer daarom zo lang mogelijk in de koers repen te eten. De nieuwe Salty Caramel en Salty Peanut Endurance bars van Sanas neem ik dan ook met veel plezier!  Ik heb in koersen al een aantal repen gehad en de salty caramel is bij mij favoriet.

Sanas Endurance reep met 15% extra magnesium en koolhydraten 2:1

Ik ben blij met de Sanas producten. Ze zijn niet alleen verkrijgbaar in veel verschillende smaken, ze zijn ook uitgebalanceerd en prima van smaak. Er zijn zoveel producten, wel 140! Daar wil ik er nog wel een aantal van testen. Niet voor niets heeft onze teamarts de Sanas producten allemaal direct goedgekeurd. Ze zitten gewoon goed in elkaar en zijn gemaakt van de beste grondstoffen. Het is prettig werken met de mensen van Sanas. Ze denken met ons mee, komen met tips en adviezen en we kunnen altijd bij ze terecht met vragen. Dit vinden alle rensters fijn. Andersom vragen ze ons ook om feedback. En dat komt dan de producten weer ten goede!

Pas op met gewicht verliezen

Momenteel is er een tendens om minder koolhydraten te nemen; dit om te voorkomen dat renners en

foto Anton Vos/Cor Vos © 2018

rensters te zwaar worden. Dit is een lastig fenomeen, want zeker voor bergrenners is het belangrijk dat er geen gram te veel vet aan je lijf zit. Je moet het immers allemaal mee sjouwen! Maar wanneer je koolhydraatarm eet, is de kans op een zogenaamde hongerklop veel groter. En dat moet je te allen tijde voorkomen. Zeker in het dameswielrennen is het van belang dat er balans is. Dat is best lastig: door af te vallen presteer je beter dus je krijgt eerst de bevestiging dat het werkt. Maar als je te extreem gaat, pleeg je toch echt roofbouw en is die hongerklop bijna onvermijdelijk. En daar is niemand bij gebaat…”

Hoe ziet jullie eetpatroon eruit voor, tijdens en na een koers?

De dames hebben eigenlijk dezelfde opbouw van hun koersdag. Marianne: “Het is belangrijk dat we veel

Sanas Energiereep: voor als je nog een grote inspanning voor de boeg hebt

eten en drinken; zo houden we onze  bloedsuikerspiegel stabiel. Riejanne: “We starten wedstrijddagen met een ‘normaal’ ontbijt van yoghurt met havermout. Op een wedstrijddag neem ik daarnaast nog een boterham met appelstroop. Zo heb ik zowel eiwitten, snelle en trage koolhydraten en ijzer binnen. 1 tot 1,5 uur voor de koers krijgen we vaak iets lekkers van de verzorgers, een koek of iets dergelijks.”Sanas energy gel: de ideale combinatie van snelle en trage suikers

Marianne vult aan: “Bij het inrijden zorg ik dat ik al een bidon van Sanas Isomix, onze isotone dorstlesser binnen heb. Net voor de wedstrijd neem ik dan een reep of gel. Zo start ik goed gehydrateerd en voorzien van voldoende koolhydraten aan de koers. De Sanas Energy Bar is gemaakt van havermout en geeft langdurig en gelijkmatig zijn energie af. Ideaal voor dit soort momenten! Tijdens een wegwedstrijd eet ik 2 of 3 repen. De Sanas Endurance Bar en Fruit bar heb ik dan bij me. Daarnaast neem ik enkele gels. Met 30 gram koolhydraten per item en de juiste verhouding van suikers zijn drie items per uur aan te raden om bij te vullen.   En natuurlijk 1 tot 2 bidons per uur met Sanas Isomix

Na de wedstrijd zorg ik ervoor dat mijn spieren zich snel kunnen herstellen.

Ik wil immers vlug weer fit zijn voor de volgende ronde! Ik neem dan een recovery shake. De Sanas Carbomix is prima drinkbaar! Een product dat goed smaakt, maakt het trouw nuttigen ervan

gemakkelijker.”

Riejanne: “En wat ook zo fijn is: met de 140 producten die ze in hun gamma hebben, is er voor alle omstandigheden wel een product dat je verder helpt! Na de herstelshake gaan we douchen en ruimen we onze spullen op. We krijgen dan een tasje met eten van de verzorgers. Daarin zitten dan bijvoorbeeld 4 boterhammen met kip, Italiaanse ham, komkommer en tomaat, een krentenbol en een stroopwafel. Als ik last houd van

zware benen of heel erg vermoeid ben ‘s avonds, dan neem ik nog een overnight shake kort voordat ik naar bed ga. Dit zorgt ervoor dat je niet ’s ochtends met honger wakker wordt en het geeft je spieren extra ondersteuning.”

 

 

Sanas sportvoeding en voedingssupplementen; mild voor maag en darmen. Ontwikkeld door ervaren wetenschappers. De keus van WaowDeals Pro Cycling, WorldPro Team Lotto Soudal en vele andere internationale sportprofessionals!